AI, IKT, digitala verktyg och digital studie- och karriärvägledning En resurs för dig som vägleder analogt eller digitalt.

Hur ska jag tänka om jag inte vet vad jag vill studera?

Nedan är några inledande ord som har stor betydelse för vårt samarbete.

Börja med att andas ut…

för de flesta finns inte ett enda rätt val. Utgå ifrån vad du tycker är intressant och vill lära dig mer om. Det finns många olika strategier du kan använda för att fatta ett bra beslut. Vad som är rätt för dig beror på vem du är. Till din hjälp har du våra övningar & tips på webbsidor som finns om yrken och framtid. Det är bra att ha ett visst mått av självkännedom tillsammans med en kunskap om hur arbetsmarknaden ser ut.

Du behöver tänka nya tankar…

för att du ska kunna ta reda på din framtid krävs ansträngning, och det är inte helt lätt att anstränga sig eftersom hjärnan är programmerad att inte göra något i onödan. För att locka hjärnan att göra något – till exempel att ta reda på information och skaffa dig en uppfattning om framtidsvalet – behöver den känna att det är mödan värt. Med andra ord ditt mindset, inställning, attityd, förmåga och vilja att förändras – att du se en vinst med det du ska/vill åstadkomma. Det innebär att du måste hitta din egen förståelse på vad som är viktigt för dig och din framtid – ingen annan kan göra det åt dig.

Det är inte bara de stora stegen som räknas…

utan det är de små kontinuerliga. När vi börja tänka på framtiden och våra val av utbildning och yrken – handlar det många gånger om att vi väljer mellan att bli lärare eller systemutvecklare, mellan att börja göra en förändring eller att stanna kvar, mellan att söka utbildning eller starta eget – oavsett vad du än väljer så är det viktigt att komma ihåg att det handlar om ditt val, din karriär och ditt liv. Vad som är rätt eller fel handlar om vem du vill vara, hur andra ska se på dig, hur du vill leva i framtiden, vilka förutsättningar du får att förverkliga dig själv, dina mål och drömmar.

Det är okej att inte veta…

framtidsvalet behöver inte bli rätt. Våga testa dig fram. För de flesta finns inte ett rätt val. Du behöver inte ha bråttom. Det är helt ok att inte veta vad man vill. Det är också okej att välja om och välja fel. Våga tro på att det du tycker är intressant, inspirerande och motiverande också leder dig åt rätt håll. Vårt tips är att tänk med hjälp av frågor. Tänk igenom vad som är viktigt för dig – är det lönen, arbetstiderna, arbetsmiljön, att du jobbar i enlighet med dina värderingar, vem du arbetar med eller karriärmöjligheter? Fundera över vilken kunskap du är ute efter. Verkar kurserna intressanta? Vill jag lära mig det här? Försök att bilda dig en egen uppfattning.

Sätt igång. Vänta inte…

Ibland behöver vi bara komma igång och göra någonting för att svaren ska komma till oss. Gå med i LinkedIn, läs böcker, läs bloggar eller lyssna på poddar för att få inspiration och se nya möjligheter. 

Klicka för att komma igång.

Skip to content